Üst Slider

» » » Diş Hekimliği Fakültesini Kazanmak İçin YGS ve LYS’de Kaç Net Yapmak Gerekir?

Sağlık alanındaki bölümler en çok tercih edilen bölümler arasında gelmektedir. Tip fakültesinden sonra sağlık alanında diş hekimliği ikinci sırada yer alıyor. Hem hastanelerde çalışma olanağı hem de özel olarak çalışma olanağı var. Geleceği parlak olan diş hekimliği MF-3 puan türüyle öğrenci alıyor. Diş hekimliği için matematik ve fen testlerini yoğunluklu olarak yapmak gerekir. Puanları yüksek olduğu için YGS'de  sözel alandaki testleri yapmak şart. Devlet üniversitelerinde en yüksek puan 461 ile Hacettepe, en düşük 442 puanla Yücüncü Yıl üniversitesine ait.

Şimdi en yüksek ve en düşük puana göre yaklaşık kaç net yapmak gerektiğini hesaplayalım. Okul puanını da 45 olarak alıyoruz:

Hacettepe 461 puan için:
YGS: 
Türkçe:          30
Matematik:    35
Sosyal:          25
Fen:              30

LYS
LYS-1
Matematik:     40
Geometri       20

LYS-2
Fizik:         25
Kimya:       25
Biyoloji:     25

Yüzüncü Yıl 442 puan için:
YGS:
Türkçe:          30
Matematik:   30
Sosyal:          20
Fen:              30

LYS
LYS-1
Matematik:    40
Geometri      15

LYS-2
Fizik:        20
Kimya:      25
Biyoloji:    25


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Diş hekimleri, kendi başlarına icra edilen bir mesleğin mensuplarıdırlar. Bağımsız çalışmak isteyen kişiler için ideal bir meslektir. Diş Hekimlerinden; Serbest çalışmak isteyenler; Muayenehanelerde, Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışmak isteyenler; Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda, Diş Hekimliği Fakültelerinde, Diğer Kamu kurum ve kuruluşlarında, Para Medikal Alanlarda çalışmak isteyenler ise Ağız ve diş sağlığı bakım ürünleri üreten, pazarlayan ticari kuruluşlarda, diş hekimliği alet, cihaz ve malzeme üreten pazarlayan ticari kuruluşlarda çalışabilirler. Ülkemizde halen diş hekimliği hizmetlerinin %70'e yakın kısmı serbest çalışanlar tarafından, %30'u ise kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar tarafından karşılanmaktadır. Diş hekimliği teknolojisi çok büyük bir oranda dışa bağımlı olduğu için muayenehane açma maliyetleri oldukça yüksektir. Bu yüzden muayenehane açmayı düşünen bir diş hekiminin belirli bir sermayeye sahip olması gerekmektedir. Standartlara uygun bir muayenehane kurulması asgari ücretin 4 katı başlayarak bunun birkaç katına kadar çıkabilmektedir. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabipler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ile ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş Hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar.
 BURHAN DEMİR/ ÜNİVERSİTE YOLUNDA DEV ADIMLAR

okulsoru

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yazın

LÜTFEN YORUMLARA ADINIZI YAZINIZ.AKSİ TAKDİRDE SORULARINIZA CEVAP YAZILMAYACAKTIR

YGS-LYS SORGULAMA