Üst Slider

» » » YGS'de Barajlara Dikkat Edin!

YGS’de iki baraj var. Ön lisans programları için adayların en az 150 puan alması, LYS’lere girebilmek için ise 180 barajını aşmaları gerekiyor

Üniversiteye girişte ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart Pazar günü yapılacak. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS’de adayların önünde 150 ve 180 puan olmak üzere iki baraj var.

Ön  lisans programları için 150 ile 179,99999 arası puan almak gerekiyor. İkinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girebilmek, 4 yıllık ve üzeri lisans programlarını tercih edebilmek için ise YGS’den en az 180 ve üzeri puan almak şart. Adayların 150 barajını aşmaları için 20 net yapmaları yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını geçebilecekler.
Üniversite adaylarının temel bilim alanlarındaki becerilerini ölçmeye yönelik olan YGS’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alıyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan testlerde toplam 160 soru var. Sınav tek oturumda yapılacak; saat 10.00’da başlayacak. Adaylara 160 dakika süre verilecek.
Yanlışların üzerinde durun
Üniversiteye yerleştirmede kullanılan LYS puanın hesaplanmasında YGS’deki testlerin yüzde 40 ağırlığı var. Bu reelde yüzde 40 etkili demek değil. Çünkü YGS’de öğrencinin testlerde yaptığı netler, belirli katsayılarla çarpılarak, LYS’ye ekleniyor. Her yıl testlerin ortalamalarına göre YGS’nin LYS’ye katkısı yüzde 26 ile yüzde 32 arasında değişiyor.  
Üniversiteye girme hayali kuran adayların önünde üç gün kaldı. Sınav günü yaklaştıkça stres artıyor, hiçbir şey bilmiyorum kaygısı yaşanıyor. O nedenle adaylar son günlerde daha fazla ders çalışarak, bilmedikleri bütün konuları öğrenmeye çalışıyorlar.
Peki, ne zamana kadar ders çalışmalı? Sorunun cevabı öğrenciden öğrenciye değişiyor. Uzmanlar son günlerde adayların ders çalışmayı bırakmasını öneriyor ancak eğer aday çalışmadığı zaman kendisini huzursuz hissedecekse, son güne kadar ders çalışabileceklerini  kaydediyorlar. YGS’de kalan zamanı iyi değerlendirmek için uzmanlar, adaylara şu tavsiyelerde bulunuyorlar:
Sınava 3 gün kala ders çalışmayı bırakın. Bol bol test çözün, birebir deneme sınavları yapın. Deneme sınavlarında çıkan yanlışların üzerinde durarak, bilgilerinizi pekiştirin.
Hangi konularda eksik kaldığınızı tespit edin. Ardından sınava kadar öğreneceğiniz konuları belirleyin. Bu konuları belirlerken, geçmiş yıllarda çıkan soruların konulara göre dağılım tablolarını kullanmanız faydalı olur.
Hangi konuyu daha hızlı ve çabuk öğreneceğinizi düşünüyorsanız, özellikle onlara odaklanmanız gerekiyor.
n Sınav öncesi sağlık problemi yaşamamak için adayların yemek ve uyku düzenine dikkat etmeleri gerekiyor. Yine bedeni aşırı yoracak, sakatlanma riski oluşturacak ağır ve tehlikeli spor ve etkinliklerden de uzak durmakta yarar var.

Kaç net yapan kaç puan alacak?

YGS’de her yıl puan dağılımı adayların çıkardıkları netlere göre değişiyor. Bir başka deyişle standart sapma her yıl yapılan doğru sayısına göre belirleniyor. Başarı sıralamalarını her yıl YGS’ye giren adayların belirlediği için şu netle şu puan olur gibi kesin bir yargıya varılamadığını belirten Uğur Okulları Akademik Kurul Üyeleri ile PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, konuyu şu örneklerle açıklıyor: 2014’te YGS-1 puan türünden tercih yapacak 115 net yapan bir adayın YGS-1 puanı 427, 2015’te 434, 2016’da ise YGS-1 puanı 427’dir. Yine YGS-5 puan türünü kullanacak olan ve 115 net yapan bir adayın 2014’te YGS-5 puanı 425, 2015’te 440, 2016’da ise 443’tür. YGS-5 örneği verecek olursak 80 net yapan bir adayın 2014’te puanı 344, 2015’te 356, 2016’da ise YGS-5 puanı 352 olmuştur.

Barajı geçemeyen tercih yapamayacak

YGS’de 150 puan barajını aşamayanlar bu yıl üniversiteye girmek için tercih yapamayacak. LYS’lere de girme hakkını elde edemeyecek. Geçen yıla kadar 150 puan barajını aşamayan mesleki ve teknik lise mezunları alanlarının devamı niteliğindeki programlara girebilmek için sınavsız geçiş hakkından yararlanabiliyordu. Ancak bu yıl sınavsız geçiş hakkının kaldırılmasıyla meslek lisesi mezunlarının YGS’ye girmeleri ve barajı geçmeleri şart.

okulsoru

«
Next
This is the most recent post.
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yazın

LÜTFEN YORUMLARA ADINIZI YAZINIZ.AKSİ TAKDİRDE SORULARINIZA CEVAP YAZILMAYACAKTIR

YGS-LYS SORGULAMA