Üst Slider

» » ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRMEDE KULLANILAN OKUL PUANIYLA İLGİLİ TÜM AYRINTILAR

Yıllardır uygulanan sistemde, AOBP adı verilen ya da okul puanı olarak bilinen puan okulların üniversiteye öğrenci yerleştirme durumlarına göre belirleniyordu. Buna göre üniversiteye çok öğrenci yerleştiren okulların öğrencileri de AOBP puanını diğer okullara göre yüksek almaktaydılar.Ancak bundan sonraki sisteme göre okul başarısı yerine bireysel başarı önemli olacak.Bundan dolayı da okunan okulun hiç bir önemi olmayacak.
Sistem kısaca şöyle olacak:

2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanına (OBP) dönüştürülecek. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacak.
Her aday için hesaplanmış ortaöğretim başarı puanı, 0,12 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak. 

Yeni sistemin sakıncalarını şöyle sıralayabiliriz:
1.Okul puanının etkisine göre okul seçmiş,fen  veya anadolu liselerine yerleşmiş öğrencilerin kazanılmış hakları alınmaktadır. Bu sistem uygulanacaksa da kazanılmış hakların gitmemesi için 4 yıl sonra uygulanması gerekir.
2.Bu uygulama öğretmenin bol keseden not vermesine neden olacak. Ayrıca, şu anda uygulanmaya başlanması da bu yıl sınava girecek öğrenciler için büyük haksızlık. 4 yıl boyunca sıkı not veren ciddi liselerdeki öğrenciler özellikle mağdur olacak. İki lise düşünün. Birisi bol kepçeden not versin. Diğeri ise işini ciddiye alan sıkı bir lise olsun. İlk lisede son sırada bulunan öğrencinin diploma notu 75, diğer lisedeki öğrencinin 55 olsun. Şimdi bu iki okulun öğrencisinin de diploma notu 5 ile çarpılacak ve sınava etki edecek. Bu ne kadar adil? Öğretmenler üniversite sınavında başarılı olsun diye notları şişirebilir. Not enflasyonu olur
3.Fen ve anadolu liselerinde okuyan öğrenciler bir kaç yıl okuduktan sonra okul değiştirecekler. Çünkü bu tür öğrenciler daha düşük liselere giderek okulk birincisi olma imkanını yakalayabilecekler.Ya da dersler çok ağır olmayacağı için daha rahat olmak için okul değiştirecekler.
 Sonuç olarak eğitim üzerine bir deneme daha yapılıyor.Ama her zamanki gibi alt yapısı hazırlanmadan işe girişiliyor. Yaptım oldum anlayışı bir çok öğrencinin  hayallerini  karatırken bir çoğunu da mutsuz etmektedir.
BURHAN DEMİR
www.okulsoru.com

okulsoru

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yazın

LÜTFEN YORUMLARA ADINIZI YAZINIZ.AKSİ TAKDİRDE SORULARINIZA CEVAP YAZILMAYACAKTIR

YGS-LYS SORGULAMA