Üst Slider

» » 2013 LYS İÇİN ÜNİVERSİTELER KONTENLARINI BELİRLİYOR

Üniversiteye giriş sınavından bahsedilince akla hep adaylar, adayların aileleri, sınava hazırlık süreci ve dershaneler gelir. Oysaki bir de madalyonun öteki yüzü vardır.

Üniversiteler de ÖSYS'ye hazırlanırlar. Kontenjanlarını belirlerler, kaynaklarını planlarlar, yani açılacak programlar için senatolarında karar alıp YÖK'e sunulacak dosyalarını hazırlarlar. Adaylar için süreç ne kadar zaman kısıtlı, zor ve kritik ise, üniversiteler için de öyledir. Geçen zamanın, yapılacak hatanın geri gönüşü yoktur. Temmuz 2013'te adayların eline geçecek olan tercih kılavuzunda (resmi adıyla 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu) eksiksiz şekilde yer almak için aylar öncesinden doğru bilgilerin ÖSYM ve YÖK'e ulaştırılması gerekir.

2013 ÖSYS için üniversitelerin mesaisi bu günlerde yoğunlaştı. 22 Şubat'a kadar 2013 kontenjan önerilerinin ÖSYM'ye iletilmesi gerekiyor. YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisi çerçevesinde önem kazanan yabancı öğreci kontenjanları da üniversitelerin üzerinde çalıştığı bir diğer gündem maddesi. ÖSYM ve YÖK, ilerleyen haftalarda kontenjan önerilerini inceleyip, üniversitelerin yeterliliklerini YÖKSİS (YÖK'ün veri yönetim sistemi) verileri üzerinden değerlendirerek 2013 kontenjanlarına karar verecek.

Söz kontenjanlardan açımışken, geçen seneki bazı verilerden bahsedelim. 2012 ÖSYS'de öğrenciler tercih kılavuzunu ellerine aldıklarında karşılarına 8190 farklı lisans programı çıkmıştı. Hatırlatmak gerekirse, lisans programları 4 yıl ve daha uzun süreli fakülte/yüksekokul programlarıdır. Kılavuzdaki 8190 programın 4631'i devlet,  3559'u ise vakıf üniversitelerinde bulunuyordu. Vakıflarda görülen yüksek sayının nedeni tek bölümde birden çok burslu program olması. Örneğin İTÜ'nün İnşaat Mühendisliği Bölümü biri İngilizce diğeri Türkçe iki program olarak kılavuzda yer alırken, herhangi bir vakıf üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümü paralı, %25 burslu, %50 burslu, % 75 burslu, %100 burslu için ayrı ayrı beş program olarak, hatta Türkçe ve İngilizce ayrımı da varsa on farklı program olarak kılavuzda yer alabiliyor.
Meslek yüksekokullarındaki iki yıllık önlisans programlarına gelince devletlerin vakıflara kıyasla önemli üstünlüğü göze çarpıyor. 2012 tercih kılavuzunda adaylara sunulan 7942 farklı MYO programının 5957'si devlet üniversitelerinde iken ancak 1985'i vakıf üniversitelerinde bulunuyordu.
Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans ve önlisans programları dışında, 'özel yetenek sınavı' ismiyle yapılan sınavlarla üniversitelerin kendi öğrencilerini seçtikleri bölümlerin verileri de ilginç. 2012 tercih kılavuzunda adaylara sunulan 878 farklı programın 602'si devlette 276'sı vakıf üniversitelerinde bulunuyordu.
YGS/LYS'ye hazırlananların merak ettikleri konuların başında, 2013 ÖSYS'de üniversite programlarında artış olup olmayacağı geliyor. Yeni kurulan vakıf üniversiteleri ve vakıfların genelinde burs seçeneklerinin artabilecek olması nedeniyle, vakıflarda artış olması beklenebilir. Devlet üniversitelerinde ise, çok rağbet görmeyen  bölümlerin tamamen ya da kısmen öğrenci alımlarının durdurulma olasılığı nedeniyle artıştan çok azalmayla karşılaşabiliriz. Geçmiş yıllarda fizik, kimya, biyoloji bölümleri ile bazı öğretmenlik bölümlerinin ikinci öğretim programlarında bu yaşanmıştı.
Tahminleri bir yana bırakırsak, neyin ne olduğunu 2013 tercih kılavuzu yayınlandığında göreceğiz. Ve işte bu kılavuz için hem üniversiteler, hem ÖSYM hem de YÖK, daha bugünlerden yoğun şekilde çalışıyor. 

okulsoru

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yazın

LÜTFEN YORUMLARA ADINIZI YAZINIZ.AKSİ TAKDİRDE SORULARINIZA CEVAP YAZILMAYACAKTIR

YGS-LYS SORGULAMA