Üst Slider

» » » İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK TARİHİ (DERS NOTLARI)

İNDİR İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK TARİHİ
Türklerin İlk Anayurdu:
Türklerin ilk anayurdu orta Asya’dır.Orta Asya;batıda hazar denizi,doğuda Kingan(Karanlık)dağları,güneyde Himalaya dağları,kuzeyde ise Sibirya bozkırları ile çevrili bölgenin adıdır.
Türklerin ana yurdu orta Asya’nın iklimi karasaldır.Yani; yazları sıcak ve kurak,kışları ise soğuk ve donlu geçen bir iklim hakimdir.Yazın süresi kısa, kışların süresi daha uzundur.
Türklerin ana yurdunda iklim şartları yerleşik yaşama ve tarım üretimine uygun değildir.Tarım arazileri son derece azdır.Orta Asya’nın fiziki yapısında;sıradağlar,çöller ve bozkırlar geniş yer kaplar.Orta Asya’da;Altay,Sayan,Tanrı gibi sıradağlar bulunur. Gobi, Taklamakan,Karakum ve Kızılkum gibi çöller geniş yer kaplar.
Türkler ilk tarih sahnesine çıktıkları bölge,Baykal ve Balkaş gölleri arasında yer alan topraklardır.Obi,İrtiş ve Selanga ırmakları boyudur.Türkler atlı göçebe bir kavim olarak tarih sahnesine çıkmışlardır.Türklerin göçebe yaşam tarzını benimsemeleri,coğrafi şartlardan kaynaklanmıştır.
Anayurtta Kurulan İlk Uygarlıklar:
Orta Asya’da yapılan kazılarda,M.Ö 5000 yıllarında başlayan uygarlıkların varlığı anlaşılmıştır.Bu uygarlıklar sırası ile şunlardır:
a)Anav kültürü
b)Afanasyeva kültürü
c)Andronova kültürü
d)Karasuk kültürü
e)Tağar kültürü
f)Taştık kültürü.
Anav ve Afenesyeva kültürleri,tarım ve balıkçılıkla uğraşan topluluklar tarafından oluşturulmuştur.Anav’da yapılan kazılarda, M.Ö 5000 yıllarına ait tarihi kalıntılar bulunmuştur.Anav’da bulunan tarihi eserlerle ,Sümerlerden kalma eserler birbirlerine çok benzemektedirler.Bu olay Sümerlerin Orta Asya’dan Mezopotamya’ya göç ettiklerini.....
DEVAMI İÇİN İNDİR LİNKİNİ TIKLAYINIZ

okulsoru

«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yazın

LÜTFEN YORUMLARA ADINIZI YAZINIZ.AKSİ TAKDİRDE SORULARINIZA CEVAP YAZILMAYACAKTIR

YGS-LYS SORGULAMA